Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Drávaszerdahely a Kelet Ormánság kapujában, Harkánytól 6km-re helyezkedik el.  A község nevét az oklevelek már 1177-ben említették először Zeredahel néven.  1177-ben aradi prépostság kémesi uradalmának faluja volt. 

dravaszerdahelytemplom.jpgA településen régészeti emlékeket nem találtak, hiszen a magas talajvíz, mocsár minden lakóhelynyomot eltüntetett.  Az idős emberek elmondásai alapján a mocsár kialakulásához az vezetett, hogy a Dráva folyó nem volt megszabályozva és áradáskor a víz idáig felemelkedett.  Ilyenkor csónakkal lehetett közlekedni, és a házakat is cölöpökre építették, azt a részt úgy nevezték "szödönyi mocsarak".  Fellelhető adatok arra mutatnak, hogy a településenemlekmu1.jpg valószínűleg római őrtorony állt, romjai 1838-ban még láthatóak voltak.  A XX. században, az 1960-as években az Általános Iskola felújításakor, meszesgödör ásása közben megtalálták az őrtorony alapjait, pénzérméket, és legalább két lovaskocsi-deréknyi emberi csontvázat.  Az idősek elbeszélései szerint azért Szerdahely, mert nagyon régen mindig szerdán volt a heti vásár, melynek a helye is körülírható, erre vert falas épületek után lehetett következtetni.  A török időkben is folyamatosan lakott falu , bár a magyar lakói a közeli ingoványos Szödönybe menekültek ahol cölöpökön álltak a házak, és ahová a törökök nem tudtak bejutni.  Ezt bizonyítják a tőzeg kitermelése során  talált török kardok, lándzsák, és lócsontok maradványai.  Drávaszerdahely református templomát 1837- ben építették.  Sajnos Szerdahelyt is, mint más települést, elérte az I. világháború rút eszméje, és e faluból is igen sokan elestek (haltak) távol otthonuktól.  A lakosság  fájdalomtól vezérelve pénzt gyűjtött, majd emlékművet állított az I. világháború drávaszerdahelyi hőseinek.  Később felkerült az emlékműre a II. világháború hőseinek névsora, és az 1848-as szabadságharcban elesettek emléktáblája is.                                                           

Drávaszerdahely, Baranya megye apró falvas települései közé tartozik, annak minden hátrányos következményeivel együtt.  Súlyosan érintették az 1964-es és az 1970-es években lezajlott körzetesítések.  A község önkormányzati képviselő-testülete a lakossággal karöltve az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett az infrastrukturális fejlesztésre, a több évtizedes lemaradás, hátrány csökkentésére, a falu külső megjelenésének javítására.busz-megallo-1024x683.jpg  Drávaszerdahely egyik szembetűnő jellegzetessége az egy utca mellett annak átlagosnál nagyobb szélessége.  Ez az adottság parkosítással, virágok, fák ültetésével van kihasználva, és hangsúlyosabbá téve.  Az utca további sajátossága a kanyarban kialakult térszerű terület, amit a már említett református templom és az emlékmű ural.  A faluban többnyire régi ormánsági parasztházak láthatóak, csak pár darab új lakóház épült. Az önkormányzat különböző támogatásokkal próbálja segíteni a fiatalok otthonteremtését.

Drávaszerdahely címere